Vissza Európába - rögös úton. Egy közreműködő szemével Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Vissza Európába - rögös úton. Egy közreműködő szemévelA könyv szerzője egyike annak a négy szakembernek, akik a kezdetektől fogva részt vettek abban a sorsfordító tárgyalási folyamatban, melynek eredményeként hazánk az Európai Unió tagjává vált, ami visszatérését jelentette földrészünk fejlett, demokratikus államainak sorába.

A könyv hézagpótló, alapos gazdaságtörténeti forrásmű, egyúttal gyakorlati kézikönyv az Európai Unióval foglalkozók vagy foglalkozni kívánók számára, melyet a közgazdász szerző szélesebb keretbe foglal kortörténetbe ágyazott szakmai és egyéni életpályájának, tapasztalatainak és élményeinek ismertetésével.

Munkahelyi tapasztalatai alapján bemutatja a közgazdász szakma küzdelmét és elvérzését a politikával szemben, a nyugati gazdasági szervezetek felé történő orientálódás okait és sajátos módszereit a rendszerváltás előtt. Forrásértékűen dokumentálja az uniós tárgyalási folyamat történéseit, a kulisszák mögötti eseményeket, a résztvevők tevékenységét és neveit, a műhelymunkát és azt, hogy „feltett kézzel” vagy céltudatos koncepció alapján tárgyalt-e a magyar küldöttség.

Eközben sorra veszi a visszaút megkövetelte hazai erőfeszítéseket és „rögöket”: a szakmai féltékenység és az egyes vezetők előidézte nehézségeket, a szakmai konzultáció nélküli politikai döntések és intézkedések okozta problémákat. Ismerteti az „európai rögöket”: az uniós tagállamok bizalmatlanságának lassú oldódását a tegnapi ellenségből egyenrangú és jelentős támogatást igénylő partnerré előlépni kívánó tagjelöltek iránt, az Unió belső problémáit, a tagállamok, valamint az uniós intézmények egymás közötti civódásainak kedvezőtlen hatásait, a tagállamok sajátos érdekeit és érdekérvényesítési módszereit.

Számos gyakorlati példával mutatja be az Unió intézményeinek működését, a nemzeti érdekérvényesítés és a kis tagállamok lehetőségeit, módszereit és a „kiskapukat”. Uniós tagságunk első évéinek konkrét tényei alapján válaszolja meg a kérdést: megérték-e a tagságért folytatott erőfeszítések? Az uniós „tűzkeresztséget” jelentő magyar elnökség szakmai mérlegének megvonásával zárul a könyv.Szerző: Hargita Árpádné
Cím: Vissza Európába - rögös úton. Egy közreműködő szemével
Információk: Keménytáblás, 765 oldal
ISBN: 978 963 693 448 4
Kiadás éve: 2012
Ár: 4 500 Ft
Kedvezményes ár: 3 150 Ft