Uralkodó párt. A Fidesz nemzetközi és hazai történeti összehasonlításban Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Uralkodó párt. A Fidesz nemzetközi és hazai történeti összehasonlításbanA Fideszt – mint pártot – sokkal ritkábban elemzik, mint azt a rendszert, amit létrehozott. Ez utóbbit szokás autokráciának, hibrid rendszernek, sőt önkényuralomnak is nevezni.

A Méltányosság Politikaelemző Központ öt szerzőjét nem a Fidesz által létrehozott rendszer izgatja, hanem a Fidesznek mint pártnak a felépítése, működése. Vajon milyen párt a Fidesz? Nem – mint az megszokott – a populizmus kategóriáján keresztül elemzik tárgyukat, hanem egy másik megközelítést alkalmaznak: az érdekli őket, hogy milyen a Fidesz, mint domináns párt. Domináns párt az, amelynek hosszú időn át szinte nincs vetélytársa.

A Fideszt ugyanakkor nem csak magában vizsgálják, hanem más domináns pártokkal is összevetik. Tíz külföldi domináns pártról készítenek esettanulmányt, így az olvasó eldöntheti: a Fidesz egyedi jelenség-e avagy egy tágabb nemzetközi trend része. Végül összehasonlítják a Fideszt a magyar politikatörténet nagy domináns pártjaival.

Az Uralkodó párt nem a megszokott nézőpontot érvényesíti, hanem rengeteg új szempontot vet fel. Többek között rámutat arra, hogy a domináns pártok, legyenek bármilyen hatalmasak, nem a semmiből épülnek fel, ahogyan nem kizárt, hogy egyszer meg is szűnnek.


Szerző: Csizmadia Ervin – Lakatos Júlia – Novák Zoltán – Paár Ádám – Rajnai Gergely
Cím: Uralkodó párt. A Fidesz nemzetközi és hazai történeti összehasonlításban
Információk: keménytábla, 264 oldal
ISBN: 978 963 556 205 3
Kiadás éve: 2021
Ár: 4 000 Ft
Kedvezményes ár: 2 800 Ft