Tiszta forrás felé... - Közelítések Bartók Béla és a <i>Cantata profana</i> világához Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Tiszta forrás felé... - Közelítések Bartók Béla és a Cantata profana világáhozA monográfia új anyagot és új szempontokat kínál a Cantata Profana keletkezésének és értelmezéseinek történetéhez. Jellege interdiszciplináris, rokon szellemű a történetírásban és a kulturális antropológiában cultural turnnek nevezett vizsgálódások szellemével.

Alapvetően azonban annak a bartóki kijelentésnek a jegyében készült, hogy „mennyivel érdekesebb, ha tudjuk, milyen hatások alatt keletkezett egy-egy mű". A hatások feltárásában pedig a történeti módszer, a történeti tapasztalat segíti.

A szerző a román történelem, a magyar felvilágosodás és történeti liberalizmus, a két világháború közötti szélsőjobboldali ideológiák terén mutatott fel eredményeket, másképpen fogalmazva az együttélés, a modern mitológiák és a demokratikus kultúra elemzésében.

A jelen munka jelentősége éppen abban rejlik, hogy ideológiai kényszerképzetekhez való igazodási kényszer nélkül helyezi el a maga korában Bartók életének és művének egy-egy lényeges mozzanatát, valamint azok értelmezéseit, és közben sikerül elkerülnie a metaforikus nyelvhasználat buktatóit.Szerző: Miskolczy Ambrus
Cím: Tiszta forrás felé... - Közelítések Bartók Béla és a Cantata profana világához
Információk: Kartonált, 334 oldal
ISBN: 978 963 693 379 1
Kiadás éve: 2011
Ár: 3 400 Ft
Kedvezményes ár: 2 380 Ft