Tanulmányok a budapesti beszédről a Budapesti Szociolingvisztikai Interjú alapján Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Tanulmányok a budapesti beszédről a Budapesti Szociolingvisztikai Interjú alapjánA magyar nyelvészetben korábban nem készült olyan színvonalú beszélt nyelvi korpusz, mint amiről ez a könyv szól. Értendő ez a beszédfelvételekre is és az elvégzett korpuszépítő munka minőségére és mennyiségére egyaránt. Ez a könyv a Budapesti Szociolingvisztikai Interjúról (rövidítve a BUSZI-ról) szól, közlését a szerzőknek az a szándéka indokolja, hogy megóvják a feledés homályától azt a sok kutatási információt és eredményt, amit ebben a kötetben összegyűjtöttek.

A BUSZI kutatások a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében folytak 1985-től 2010-ig, s bizonyos korlátozott értelemben folytak tovább még egy-két évig.

Ebben a könyvben újonnan írt tanulmányok, korábban publikált cikkek újra közlései, esetenként módosított újra közlései olvashatók. Egy vagy több tanulmányt írtak: Bartha Csilla, Bokor Julianna, Borbély Anna, Hattyár Helga, Hámori Ágnes, †Kassai Ilona, Kontra Miklós, Mátyus Kinga, Reményi Andrea Ágnes, Szeredi Dániel, Takács Szabolcs, Varga László, Vargha András, Vargha Fruzsina Sára és Váradi Tamás.

“Hungary, as described in the chapters by Csaba Pléh and Miklós Kontra, was a pioneer in the intro duction of western-style sociolinguistics into Eastern Europe”;

“The trials and tribulations which faced the Budapest sociolinguistic interview project are vividly described at first hand by Kontra in his chapter.”

Peter Trudgill’s review in Multilingua (2000)
of the book When East Met West: Sociolinguistics
in the Former Socialist Bloc
(1995)


A DVD tartalma letölthető:
Felhasználói segédlet

1) Gazdagréti hanganyag
2) A B7307-es interjú
3) A B7410-es interjúSzerző: Kontra Miklós – Borbély Anna (szerk.)
Cím: Tanulmányok a budapesti beszédről a Budapesti Szociolingvisztikai Interjú alapján
Információk: kartonált, 355 oldal
ISBN: 978 963 556 148 3
Kiadás éve: 2021
Ár: 4 000 Ft
Kedvezményes ár: 2 800 Ft