Gazdasági típusú perek, különös tekintettel az FM-perre (1945–1953) Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Gazdasági típusú perek, különös tekintettel az FM-perre (1945–1953)Mindeddig nem készült olyan munka, amely összefoglalóan tárgyalná a II. világháború utáni magyarországi gazdasági típusú pereket, amelyek minden szempontból beleillenek a Rákosi-korszak „nagy” koncepciós pereinek sorába. Különösen a Földművelésügyi Minisztérium tisztviselői ellen lefolytatott ún. FM-per feldolgozása hiányos, pedig a per több szempontból is speciálisnak számít, mivel a többi gazdasági perrel szemben itt a szabotázst nem egy vállalat követi el, hanem egy minisztérium, valamint a szabotázs nem ipari jellegű, hanem a mezőgazdaságot érinti.

A vádak szerint a volt kisgazda vezetésű földművelési tárca vezető tisztviselőinek jó része „fasiszta csoportként”, bűnszövetkezetként szabotálta a mezőgazdaság fejlesztését, szót emelt a beszolgáltatás rendszere ellen, a szakszerűséget hangoztatva akadályozta egyes kommunista elképzelések végrehajtását, „parasztvédelmi demagógiát folytatott”. A hatalom az FM-et okolta azért, hogy a mezőgazdaságban 1948-ban hiányosan érvényesült a tervszerűség.

A szakirodalomban az FM-per úgy szerepel, mint amely a mezőgazdaság kollektivizálását volt hivatva elősegíteni. A szerző ugyanakkor arra a következtetésre jut, hogy a per a katolikus egyház ellen folytatott harc egyik fontos stádiuma, amely bizonyos részleteiben már „megelőlegezi” a Mindszenty-pert is.

A kötetet a 20. századi magyar történelem iránt érdeklő olvasóknak, valamint történészeknek, történészhallgatóknak, jog- és politikatörténészeknek ajánljuk.Szerző: Cseszka Éva
Cím: Gazdasági típusú perek, különös tekintettel az FM-perre (1945–1953)
Információk: Kartonált, 200 oldal
ISBN: 978 963 693 387 6
Kiadás éve: 2012
Ár: 2 450 Ft
Kedvezményes ár: 1 715 Ft