Az élet kísértése. Filmek könyve Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Az élet kísértése. Filmek könyveHatvan kritika és esszé olvasható ebben a kötetben a 21. század első tizenhat évének filmművészeti alkotásairól.

Érett mesterek, mint Roman Polanski és mesteri pályakezdők, mint Nemes (Jeles) László egyaránt korszakos művekkel jelentkeztek ebben az időszakban. Woody Allen új karrierbe kezdett Európában, Maár Gyula egy a hetvenes évek elején félretett forgatókönyve megvalósításával zárta le életművét. Pedro Almodóvar és Mike Leigh elviccelődött az életen, Szász János és Mundruczó Kornél a halál transzcendenciáját állította közszemlére. Wes Anderson és Michel Gondry munkára fogta a fantáziát, Szabó István és Török Ferenc a szégyellt igazságról rántotta le a leplet.

Világfilm és magyar film kéz a kézben kísérelték meg újrafogalmazni, mit is gondolunk múltról és jövőről, országról és városról, nőről és férfiról, emberről és természetről, gyilkosságról és feloldozásról, diktatúráról és demokráciáról, egyszóval: a változó világról egy folyamatosan megújuló művészeten keresztül.

Az élet kísértése – Filmek könyve, bár nem törekszik a teljességre, kézikönyvként is jól használható. Az illusztrált kötet a kiemelt mozgóképeken keresztül bemutatja a rendezői életutak ezredforduló előtti és utáni fordulatait, a stílusokat, technikákat, de leginkább arra kíváncsi, mi az a közös téma, motívum, szemlélet, látvány és gondolat, ami összeköti őket. Mindezek együtt adnak ugyanis részletgazdagabb képet a 21. századi civilizációról, benne a filmről.

Győrffy Iván (1972) filmkritikus, kultúrtörténész, a BBC History szerkesztője. Filmes témájú írásai, médiaelemzései két évtizede jelennek meg rendszeresen.
Korábbi könyvei: Végjáték (Liget, 2002); Apaföld (Liget, 2005).

Kritika a könyvről a linkre kattintva olvasható:
https://olvassbele.com/2018/03/30/ketarcu-kezikonyv-gyorffy-ivan-az-elet-kisertese/Szerző: Győrffy Iván
Cím: Az élet kísértése. Filmek könyve
Információk: 396 oldal, kartonált
ISBN: 978 963 693 752 2
Kiadás éve: 2017
Ár: 3 800 Ft
Kedvezményes ár: 2 660 Ft