Könyvim az én fiaim - Vitkovics Mihály könyvtára Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

Könyvim az én fiaim - Vitkovics Mihály könyvtáraVitkovics Mihály (1778–1829) korának neves szerb származású ügyvédje, magyar költő, valamint a magyar és szerb irodalomtörténet kiemelkedő személyisége volt. Magyar nyelven verseket, tanulmányokat – különösen a szerbek szokásairól, életmódjáról – valamint színdarabokat írt, és magyar nyelvű műveket fordított szerbre.

Rendszeres levelezésben állt Kazinczy Ferenccel, a magyar nyelvújítás vezérével, illetve Horvát Istvánnal és Szemere Pállal, akikkel megalapította Kazinczy „Pesti Triászát”, amelynek célja Kazinczy törekvéseinek támogatása volt. Kazinczy hozzá írt episztolája volt a nyelvújítási küzdelmek kiindulópontja. Valamint egyike volt a Magyar Tudományos Akadémia alapító tagjainak.

Nagy hangsúlyt helyezett könyvek vásárlására, a kortárs irodalom és a természettudományok megismerésére. A hagyatéki listát kiegészítő rekonstruált könyvjegyzék – amellyel az olvasó és a kutató nyomtatásban ebben a könyvben találkozhat először – és a mutatók feltárják az 1077 tételből álló Vitkovics-könyvtárat. Ez nemcsak a tételek száma miatt különlegesen érdekes a magyar polgári könyvtárak történetében, hanem a speciális soknyelvűségéből adódó sokszínűségért is. Vitkovics beszélt magyarul, szerbül, németül, latinul, olvasott ó- és újgörögül, oroszul, franciául és olaszul.Szerző: Csepregi Klára – Bor Kálmán
Cím: Könyvim az én fiaim - Vitkovics Mihály könyvtára
Információk: Kartonált, 288 oldal
ISBN: 978 963 693 510 8
Kiadás éve: 2013
Ár: 2 900 Ft
Kedvezményes ár: 2 030 Ft