A szomáliai kísérlet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának útkeresése a hidegháború utáni új világrendben Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

A szomáliai kísérlet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának útkeresése a hidegháború utáni új világrendbenA szomáliai nemzetközi szerepvállalás az 1990-es évek első felében általános vélekedés szerint nem tartozik a legsikeresebbek közé, noha kezdetben nagy reményekkel indult. Miután 1992 nyarán a polgárháború sújtotta országban dúló éhínségről szóló képek bejárták a világsajtót, az addig jobbára csak a New York-i ENSZ-székház üléstermeiben és folyosóin ismert, különösebb nagyhatalmi érdeklődésre számot nem tartó válság politikailag is reflektorfénybe került, és megoldásába a korszak legbefolyásosabb szereplői is bekapcsolódtak.

1995-ben a szomáliai állapotok az utolsó kéksisakos távozásakor úgyszólván semmiben sem különböztek az 1992 elején tapasztalhatóaktól. Ez a könyv azt kívánja körüljárni, hogy a szereplők kezdeti elképzelései milyen alapokon és ambíciókon nyugodtak, azok hogyan váltak fokozatosan egyre nagyratörőbbé, hol és hogyan siklottak félre, és mindez hogy befolyásolta a Biztonsági Tanács 1990-es évek eleji útkeresését, illetve szerepének későbbi alakulását.

A téma feldolgozásában a szerző az ENSZ dokumentumai és az események alakítóinak visszaemlékezései mellett korábban nem publikált, nagyrészt hazánk 1992–1993-as nem állandó BT-tagságához köthető magyar levéltári forrásokat is felhasznált.Szerző: Pusztai Dávid
Cím: A szomáliai kísérlet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának útkeresése a hidegháború utáni új világrendben
Információk: Kartonált, 342 oldal
ISBN: 978 963 693 656 3
Kiadás éve: 2016
Ár: 3 960 Ft
Kedvezményes ár: 2 772 Ft