A struktúra hatalma és törékenysége Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

A struktúra hatalma és törékenységeA könyv első sorai éppen 30 esztendővel ezelőtt íródtak. Amikor az irodalomról való megszólalás szép lassan lemondani kényszerült scientifista igényeiről. Amikor tudományosnak lenni a bölcsészettudományok területén már nem volt veszélyes, de jóleső izgalmakkal és szép sikerekkel sem kecsegtetett.

A stukturalizmus magyar(országi) alkonyán indulnak a könyv bevezető tanulmányai. A kötet szerzője ebben az időben közvetlen inspirációt a Szegedi Szemiotikai Iskola tagjaitól, elsősorban Kanyó Zoltántól kapott. Ezek a tanulmányok az irodalomelmélet nehéztüzérségét oly törékeny szerkezetekre irányították, mint Németh László mezőföldi novellái és Gyász című regénye, majd egy közmondás, s végül az irodalomnak talán a legnagyobb teremtő erővel rendelkező nyelvi eszköze: a metafora.

„A struktúra hatalma" című rész zárótanulmányai az irodalomtudomány konstruktivista tárgyalása során nyitják fel a kartéziánus gondolkodás páncélajtóit.

A második rész, „A törékenység kegyelme„ írásai a dekonstrukció jegyeit viselik magukon. A szó- és betűjátékokat mozgósító értelmezési stratégiák Kosztolányi Aranysárkány, Vörösmarty A Rom, József Attila Eszmélet és Ottlik Iskola a határon című műveit olvassák.

A könyv egyrészt felmutatja a struktúra hatalmát és a scientifizmus hatalmi igényeit, egyben arra is fényt vet, hogy mennyire törékeny a legszilárdabbnak hitt tudományos védőbástya is, amikor az olvasás szelleme megérinti. Az olvasás a törékenység kegyelme – ezt tekinthetjük a könyv végső tanulságának.Szerző: Odorics Ferenc
Cím: A struktúra hatalma és törékenysége
Információk: Kartonált, 246 oldal
ISBN: 978 963 693 299 2
Kiadás éve: 2012
Ár: 2 400 Ft
Kedvezményes ár: 1 680 Ft

Hasonló termékek