A rózsa neve: Magyar Köztársaság - Az államok nevéről és a magyar állam átnevezéséről Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

A rózsa neve: Magyar Köztársaság - Az államok nevéről és a magyar állam átnevezésérőlA magyar állam alkotmányos neve 2012. január 1-től Magyarország. Ez az elnevezés az 1989 és 2011 között használt Magyar Köztársaság nevet váltotta fel, a 2011. április 25-i Alaptörvény rendelkezése alapján. Az alkotmányos államnév megváltozása a 2010/11-ben bekövetkezett politikai-jogi változások megjelenítése és az állam ezt követő időszakra tervezett további átalakításának előjele volt.

A kötet az államok nevével kapcsolatos elméleti összefüggéseket elemzi, több helyen és számos vonatkozásban kitérve a magyar állam átnevezésének kérdéseire is. A szerző rámutat az államok elnevezésének jelentőségére, majd az államnevek rendszerét, nyelvi jellegét és funkcióit tárgyalja. Elemzi az államok meg-, el- és átnevezésének kérdéseit, végül áttekinti az államnevek fajtáit, bemutatva az azok kapcsán felvetődő főbb elméleti problémákat.

Az elméleti elemzéseket különböző listák egészítik ki. Ilyen a magyar Földrajzinév-bizottság által gondozott Ország- és területnevek című lista, valamint az ENSZ Földrajzinév-szakértői Csoportja és Dokumentációs Divíziójának Terminológiai Szekciója által gondozott egyik lista, mely az államok nevét angol, francia, spanyol, orosz, kínai és arab nyelven adja meg. Végül, a kötetben megtalálható az államoknak a szerző által készített listája, mely utal az ún. államtöredékekre és az azokhoz hasonló jelenségekre.Szerző: Takács Péter
Cím: A rózsa neve: Magyar Köztársaság - Az államok nevéről és a magyar állam átnevezéséről
Információk: Kartonált
ISBN: 978 963 693 598 6
Kiadás éve: 2015
Ár: 2 500 Ft
Kedvezményes ár: 1 750 Ft