A fenyítőházak forradalma. A modern büntetés-végrehajtás alapvetése Európában Gondolat Kiadó
Egy pillanat...
GONDOLAT KIADÓ

A fenyítőházak forradalma. A modern büntetés-végrehajtás alapvetése EurópábanAz amszterdami női fenyítőház falán 1667 óta olvasható egy felirat: „Ne félj, én nem a vadságot bosszulom meg, csak kikényszerítem a jót. Kemény a kezem, de szeretettel teli a lelkem.” A fenyítőházba a magisztrátus eredetileg „kiskriminálisoknak” nevezett kistolvajokat és szajhákat, általában deviánsnak tűnő magatartást tanúsítókat (engedetleneket és szófogadatlanokat, herdálókat és dorbézolókat), valamint a szegények egyes csoportjait (csavargókat, koldusokat, vagabund elemeket) zártak.

A protestáns társadalmak a középkor sommásan kezelt bűnözőtársadalmának irányából, afféle rendészeti kaput nyitva, a fenyítőházba terelték volna a „haszontalan”, de nem javíthatatlan elemeket. Ez az új rendészeti-büntető áramlat egy korábban jobbára ismeretlen felfogás alapjait rejtette magában. A társadalom számára hasznossá formálás, a jobbítás, a nevelés, a meggyőzés, az oktatás és a lelki gondozás céljait kitűzve egy korai „reszocializációs” gondolatot honosított meg.

A fenyítőházi rezsimmel érkezett a börtön zárt világába a szervezett munkáltatás, ami azután átalakította a rezsim és az architekturális feltételrendszer zónáját is. Ezzel lényegében megteremtette a modern büntetés-végrehajtás alapeszméjét. A tömlöctől a modern börtönig vezető fejlődés részleteibe, a házak működésébe, a fogva tartottak életébe pillanthat be az olvasó, miközben a 17–19. század legjelentősebb büntetés-végrehajtási fordulatának is szemtanúja lehet.


A könyv jelenleg nem rendelhető!

Szerző: Mezey Barna
Cím: A fenyítőházak forradalma. A modern büntetés-végrehajtás alapvetése Európában
Információk: keménytáblás, 540 oldal
ISBN: 978 963 693 488 0
Kiadás éve: 2013
Ár: 4 950 Ft
Kedvezményes ár: 3 465 Ft